Değerli takipçilerimiz,

Engelsiz Erişim Derneği olarak 16 Mart Cumartesi günü 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde İstanbul’da kullanılacak oy pusulası şablonlarını incelemek amacıyla İstanbul İl Seçim Kuruluna gittik. İlçe Belediye Başkanı ve belediye meclisi seçiminde kullanılacak şablonlar henüz basım aşamasında olduğundan, sadece Büyükşehir Belediye Başkanı seçimi için bastırılan şablonu inceleyebildik. Şablona ilişkin gözlemlerimizi sizinle paylaşmak istiyoruz.

Öncelikle bu şablonların 14 ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinde kullandığımız şablonlardan hiçbir farkı olmadığını söyleyelim. Şablonlara dair birçok rapor hazırlayıp Yüksek Seçim Kurulu ile görüşmeler gerçekleştirmemize rağmen, taleplerimizin dikkate alınmadığını üzülerek belirtmek isteriz. Bu seçimlerde de şablonlardaki delikleri sayarak oy kullanmak zorunda kalacağız. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçimlerinde kullanılacak şablonun boyu yaklaşık bir metre  uzunluğunda olduğu için biraz zorlanabiliriz.

Şablonu, kulakçık sol tarafa gelecek ve mühür basacağımız delikler yukarıya bakacak şekilde tutacağız. üst sırada 1’den başlayarak 22 adet parti isimleri, alt sırada da yine 1’den başlayarak 27 adet bağımsız adayların isimleri yer almaktadır.  Soldan sağa doğru sayarak oy vereceğimiz partinin sırasını bulup mührü basacağız. Tabii bu sayılar sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Seçimi için geçerli. Her ilin ve ilçenin seçime giren parti ve bağımsız aday sıralamaları değişiklik göstermektedir. Şablonların yönünün doğru olup olmadığını sol taraftaki kulakçık yardımıyla anlayabiliyoruz ancak pusulalarda maalesef böyle bir belirteç bulunmuyor. Pusulanın sol üst köşesine küçük bir kesik yapılmış olsa, onun yönü de kolayca bulunabilirdi. Böylece kör seçmen kendi pusulasını şablona doğru bir biçimde hiç kimseye ihtiyaç duymadan yerleştirebilirdi.

Sonuç olarak dostlar bu seçimlerde de tam olarak bağımsız bir şekilde oy kullanabileceğiz diyemiyoruz. Oyumuzu kullanırken sandık görevlilerinin tüm süreci yürütmesi gerekecek. Biz, sandık görevlilerine verilecek eğitimlerde oylarımızı sorunsuz bir şekilde kullanabilmemiz için nelere dikkat etmeleri gerektiğinin kendilerine anlatılması için görevlilere bir kere daha taleplerimizi ilettik. Dileriz bu taleplerimiz yanıt bulur ve körlerin nasıl oy kullanabileceği ve şablonlar konusunda daha bilinçli sandık görevlileri ile karşılaşırız.

Umuyoruz ki erişilebilirliğin tam anlamıyla sağlandığı seçimleri görebiliriz. Bu seçimlerde de erişilebilirlik bir kez daha ötelendi. Biz yılmadan sürecin en erişilebilir noktaya gelebilmesi için çalışmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.

 

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı