2021 YILI HAZİRAN AYI ENGELSİZ ERİŞİM BÜLTENİ


Merhaba Değerli Takipçilerimiz,

2021 yılı Engelsiz Erişim için bir çok yeniliğin başladığı bir yıl oldu. Bizde bu yenilikleri size ve kendimize yeni bir çalışma ile ifade etmek istedik. Bundan sonra 3 ayda bir yayınlamayı düşündüğümüz e bülten ile çalışmalarımızı derli toplu olarak sizler ile paylaşmaya karar verdik.
Lafı hiç uzatmadan hemen faaliyetlerimize göz atmaya başlayalım mı?

Web Sitemiz Yenilendi


2021 yılına yeni web sitemiz ile birlikte giriş yaptık. Şimdiye kadar web sitemiz ara ara güncelleniyordu, tabii ki web sitemize bazı yenilikler de katıyorduk. Ama bu defaki heyecanımız başkaydı. Çünkü bu kez web sitemizi kendi kaynaklarımızla ve kendi üyelerimizin emekleri ile hem de bir çok profesyonel çalışmaya taş çıkaracak nitelikte yenilemeyi başardık. Üstelik web sitemizin açılışını bir Engelsiz Erişim toplantısında tüm üyelerimizin f5 tuşuna aynı anda basması ile gerçekleştirdik. Web sitemizin açılışı ile ilgili daha önce gerçekleştirdiğimiz duyuruyu tekrar okumak isterseniz, aşağıdaki bağlantıdan duyuruya ulaşabilirsiniz.
 

www.engelsizerisim.com Sitemiz Yenilendi! Buyurmaz mısınız?

 


#ErişilebilirlikHerYerde Etkinlikleri


2021 ocak ayı itibariyle her ayın son cumartesi gününü erişilebilir olmayan her hangi bir durum için tweet etkinliği yaparak o konuyu sosyal medyada gündeme almaya başladık.
 

Bu kapsamda ilk etkinliğimizi 30 ocak cumartesi günü Türksel Bip uygulamasının erişilebilirliğine dikkat çekmek için ayırmıştık ki Türksel yetkilileri biz etkinliğe başlamadan bize BIP’in en yakın zamanda erişilebilirliğinin sağlanması için çalışmalara başlayacaklarının sözünü verdiler bizde bu konunun takipçisi olacağımızı bildirerek ilk etkinliğimizi yapmaktan vaz geçtik. BIP’in bu gün geldiği aşama göz önünde bulundurulduğunda, ciddi anlamda erişilebilirlik iyileşmelerinin olduğu görülmektedir. Türksel’e çalışmalarında kolaylıklar diliyor, BIP’in erişilebilirlik sorununun kalmadığı günlerde görüşmek üzere diyoruz. İlgili duyuru metnimize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
 

Engelsiz Erişim'den ErisilebilirlikHerYerde Olsun Diye Aylık Tweet Etkinlikleri! İlk Etkinliğimiz BıP İçin. Tarih: 30 Ocak


Şubat ayında e-Bebek için, mart ayında erişilebilir olmayan güvenlik kodları, nisan ayında erişilebilir olmayan yayınlar için RÜTÜK ve tv kanalları ve mayıs ayında umuma açık kamu / özel spor tesisleri ve yüzme havuzları için #ErisilebilirlikHerYerde dedik.
 

Haziran ayı #ErisilebilirlikHerYerde etkinliğimiz 26 Haziran tarihinde gerçekleşecek. Şimdiden söylemiş olalım. Öte yandan, derneğimizle birlikte ortak bir şekilde hareket ederek 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında kamuda yapılan hizmet alımı ihalelerinde Erişilebilirliğin ön kriter olarak uygulanmasına ilişkin 11.05.2021 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Twitter etkinliğini de göz ardı etmemek gerekli. Etkinliğimize ilişkin hazırladığımız basın açıklamasına ait detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

 

ŞARTNAMELERDE ERİŞİLEBİLİRLİK ŞART ORTAK KAMPANYA DUYURUSU

duyurusu

 

 

2020 yılı Erişilebilirlik ödüllerinde derneğimiz ödül aldı


2020 yılı Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalimizi bin bir telaş ve heyecanla hazırladık. Ne olacağını ve nasıl yapacağımızı bilmiyorduk. Çünkü şimdiye kadar festivalimizi açık havada yüz yüze canlı bir şekilde yapmıştık. Pandeminin etkisi ile bir çok şey hayatımıza yeni girdi “hal ederiz bir şekilde “ deyip bilinmez bir yola doğru yürümeye başladık. Derneğimizin teknik ekibi ve festival komitemizin heyecanlı ve kararlı tavrı ile bu yıl festivali online yapalım dedik. İyi ki de öyle demişiz.

online dünyanın bir takım zorlukları olmasının yanı sıra sağladığı geniş imkanlarda bulunuyor. Bu sayede sanırım festival tarihimizin en geniş katılımcılı organizasyonunu sağladık. Dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından konuklar ve katılımcılar ile muhteşem bir festival gerçekleştirdik. Ayrıca  festivalimiz erişilebilirlik ödülüne laik görüldü. Haber detaylarına aşağıdaki bağlantıdan erişim sağlayabilirsiniz.
 

2020 Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri "Erişilebilirlik Sosyal Sorumluluk Projeleri" Kategorisi Halk Oylaması Birincisi Engelsiz Erişim Derneği!

 


 

Hukuki Girişimler,

 

Turgay Özmen Davasına Müdahil Olduk

 


Tabi ki Engelsiz Erişim olarak hak aramaya ve hakkını arayanların yanında olmaya devam ediyoruz. Fizik öğretmeni Turgay Özmen görme engelli olduğu gerekçesi ile yıllardır başarı ile yürüttüğü öğretmenlik görevinden alınmak istenmiş. Turgay Özmen’in bu konuda açtığı Van İdare Mahkemesi nezdindeki davasına bizde Engelsiz Erişim olarak müdahil olma talebinde bulunduk ve talebimiz olumlu sonuçlandı. İlgili davada Engelsiz Erişim olarak bizde yerimizi almış olduğumuzu sizler ile paylaşmak isteriz.
 

Ali Murat FERMAN hakkında suç duyurusunda bulunduk

Katıldığı bir televizyon programında Enflasyonu engelli çocuğa benzeten Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Murat FERMAN için #ÖzürDeğilİstifa tweet etkinliğine Engelsiz Erişim Derneği olarak destek vermek ile birlikte ilgili şahıs adına Engelsiz Erişim Derneği olarak suç duyurusunda da bulunduk.

 Ortak ATM’lerin Erişilebilirliği hakkında


Belki sizin de dikkatinizi çekmiştir. BDDK kamu bankalarının ortak atm’ler üzerinden hizmet vermeye başlayacağını basın aracılığı ile duyurmuştu. Engelsiz Erişim Derneği olarak bizde bu atm’lerin erişilebilirliğinin sağlanması konusunda BDDK’ye yazılı bir müracaatta bulunmuştuk.
Müracaatımıza BDDK cevaben:
“Görme engelli müşterilerin bankacılık hizmetlerine erişimini düzenleyen yönetmeliğin 7. Maddesinin ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım

Bankaları Birliği’ne (TKBB) verilen görev kullanılacak sesli menü ifadelerinin ve menü sırasının tüm bankalarda standart olması Kurumun görüşü ve önerileri de alınarak gerekli çalışmalar yapıldığını, 21 Aralık 2017 tarihinde “Bankacılık Hizmetlerinin Erişilebilirliğine Dair Yönetmelik Kapsamında Menü Sırası ve Sesli Menü İfadeleri Standardı Hakkında Mesleki Tanzim Kararı” yayımlandığı,

Diğer taraftan, talebimizin Birliklere iletildiği ve görme engelli vatandaşların bankacılık hizmetlerinden azami şekilde yararlanabilmesi kapsamındaki banka çalışmalarının mevcut haliyle devam ettirilmesi gereksiniminin değerlendirildiği” bildirildi.


Sağlamcılık Buluşmaları,


Nario-Redmond tarafından 2019 yılında kaleme alınan “Sağlamcılık: Sakat Önyargısının Neden ve Sonuçları” adlı kitabı Engin Yılmaz okuyarak bizlere Türkçe çeviri ile sağlamcılık kavramını tanıttığı muhteşem bir program düzenledi.
Bu programda sakatlık algısı, toplumun sakatlara yaklaşımı ve toplumu nasıl algıladığını gösteren bilimsel çalışmalar Engin Yılmaz’ın deneyimleri ile bizlere aktarılıyor. Önümüzdeki Eylül ayında da Engin YILMAZ bu ve benzeri konulardaki çalışmalarını sürdüreceğini belirterek özellikle sağlamcılık alanında hepimizin beyninde yepyeni bir bakış açısı oluşturdu ve bu süreci devam ettirecek. Sizleri de bu bakış açılarının analiz edilmesine ilişkin yapılan etkinliklere davet ediyoruz.

Bu zihin açıcı programın geçmiş kayıtlarına aşağıdaki youtube bağlantısından erişim sağlayabilirsiniz.

https://anchor.fm/drenginyilmaz


Yeni haberlerimiz şimdilik bu kadardı. Gelin bundan sonrasında eskiden beri var olan çalışmalarımız nasıl gidiyor onlara bakalım.


Engelsiz Erişim Radyo:

 

 

Yaklaşık on yıldır Engin YILMAZ ve Adem Vural’ın büyük bir özveriyle her Çarşamba saat 21’de sunduğu Engelsiz Erişimli saatler programı, içimizde Radyo Engelsiz Erişimi kurma heyecanını ortaya çıkardı. Radyo Engelsiz Erişim, dopdolu içerikleriyle Nisan 2020’de dinleyicileriyle buluştu. Sanattan bilişime, canlı betimlemelerden nostaljik turlara kadar pek çok konuda farklı program, Radyo Engelsiz Erişim’den dinleyicilerine ulaşıyor. Yayın akışımızda neler vardı neler.  Buyurun, hep birlikte hatırlayalım!

Engin Yılmaz ve öğrencileri, canlı betimlemelere devam ediyor. Bizlere hayatın içinden yine bizim seçtiğimiz, kaçırdığımız pek çok detayı betimliyor.

Ayşe Gümüş ve Turgay Gümüş, Vurulduk Ey Halkım, Unutma Bizi programlarıyla, bizleri düşündürüp radyomuza arşivlik programlar bıraktılar.

Zerrin Tezel’in Yolcu programı, bizi bilmediğimiz uzak diyarlara götürüyor. Her ayın ilk Perşembe’si seyahatlerimize devam ediyoruz.

Burak Sarı ile Çoban Ateşi, ayda bir Salı akşamları gerçekleşiyor ve çeşitli şair ve müzisyenleri bizlere hatırlatıyor. Bu programın ilkinde Olgun YILMAZ, Ayşe GÜMÜŞ ve Turgay GÜMÜŞ çifti Burak SARI Moderatörlüğünde Nazım Anması yaptılar.

Olgun Yılmaz’la Olgun’un tavernası, iki haftada bir Cuma akşamları, tüm haftanın yorgunluğunu üzerinizden alırken, sizleri de nostaljiye doyuruyor.

Sarper Arıkan ile Bilişim Kulübü Cumartesi akşamları bilişim dünyasından gelişmelerden bizleri haberdar ediyordu.  Sevda Bozbey Yılmaz Sevda’nın Güncesi ile her Pazar, tüm haftaya küçük bir mola verip, sanat, spor, bilim, tarih, hukuk, psikoloji ve daha pek çok farklı konuda hayatla dolu bir söyleşinin içine süzülmenizi sağlıyor. Nurşen Sunar Korkmaz Moderatörlüğünde, DR. Ahmet Mart ile Ayda bir kez olmak üzere her Cuma akşamı sağlığımızı betimleyelim isimli programımızda hastane ve onun tüm bileşenlerine daha yakından bakma ve Ahmet Mart’ın körcül betimlemeleriyle hastane ortamını tanıma şansı bulduk.

 Sevgi ile kahve yanı sohbetlerinde Sevgi Mart Göcen Avukat Reşat Göcen ile iki haftada bir Pazartesi akşamları Korona sürecinde Engelli hakları ve sonrasındaki muhtemel gelişmeleri hukuki bir çerçevede değerlendirdiler. Burak Sarı, güneşin sofrasında ağırladığı sürpriz konuklarıyla radyomuza unutulmaz programlar eklemeye devam ediyor.

Radyomuzda tematik programlar da yapmayı ihmal etmedik. Geçtiğimiz yıl Ramazan boyunca, Mürşide Ciğerlioğlu ve Engin Yılmaz ile haftanın 3 günü gece İftardan sahura Engelsiz Erişimli Saatler programıyla pek çok konuda değerli bilgiler paylaştık. Burak Sarı Ruhi Su’yu anmayı unutmadı. Ayşe ve Turgay Gümüş çifti birlikte unutulmaz bir Deniz Gezmiş anması gerçekleştirdiler.

Mustafa İşcier'in hazırlayıp sunduğu Sosyal Velespit programıyla bisikletin bilmediğimiz sırlarını öğrendik.

2020’nin Eylül ayında radyomuza harika transferler yaparak, program kataloğumuzu birazcık daha büyütmüş olduk. Selim Kerim Altınok’la ve Ertan Yardımcı ile dönüşümlü olarak Pazar akşamları yelpaze ve Dosdalji, Can Özer Yılmaz’la iki haftada bir Cuma akşamları yaptığı Cangırtı programlarıyla radyomuzu gök kuşağının yedi rengine boyadık. Gelecek dönemlerde de sürpriz programlarımızın başlayacağı haberini de vererek, hepinizi radyomuzu dinlemeye bekleriz.

www.engelsizerisim.com/radyo

adresinden veya radyo kulesi üzerinden dinlenebilir.

Radyo engelsiz Erişim, erişilebilir iletişim

 

Festivalden fısıltılar

 

Festival komitemiz, oldukça genç bir kadroyla Beyaz Baston ve Erişilebilirlik festivali hazırlıklarına çoktan başladı. Bu yıl 14-15-16 Ekim 2021’de geçtiğimiz yıl olduğu gibi online olarak gerçekleştirilecek Beyaz Baston ve Erişilebilirlik festivalimiz için, komite kollarını sıvamış haberleri alıyoruz. Bizden duymuş olmayın Ama bu yıl yine dolu dolu bir festivalle sizleri kucaklamaya hazırlanıyorlar. Sekizincisi yapılacak festivalimizin bu yılki mottosu sağlamcılığa inat farklılıklarını yaşat olacak. Gençlerin komiteye katılması, yenilikleri de beraberinde getirmiş görünüyor. Bu yıl ilk kez farklı temalardan oluşacak 3 kategoride stantlar açılıyor. Bunlar: 14 Ekim erişilebilir sanat, erişilebilir medya bilişim ve dijital çözümler, 15 Ekim erişilebilir sağlık, erişilebilir spor ve beslenme, 16 Ekim erişilebilir gündelik yaşam pratikleri olmak üzere, birbirinden farklı ve renkli stantlar şeklinde sıralanıyor.  Üstelik komite, geçtiğimiz günlerde yayımladıkları bir anketle Her bir alt kategorinin içeriğini birlikte dolduralım çağrısıyla, takipçilerimize stantları birlikte zenginleştirelim haberini veriyor.

Festival Anketi İçin Tıklayınız!

Engelsiz Erişim Derneği olarak Biz yeni bir festival coşkusunu beraber yaşayacağımız için çok heyecanlıyız. Sizler de Sağlamcılığa inat farklılıklarını yaşat demek isterseniz, haydi birlikte festivallemeye bekleriz.

Festivalimizle ilgili gelişmelere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://festival.engelsizerisim.com/

 

Engelsiz Eğitim

Zero Project ödüllü eğitimlerimiz 7. Sezonunu tamamladı.

“Bilgi paylaştıkça çoğalır, paylaşarak üretilir” düşüncesinden doğmuş olan Engelsiz Eğitim projemiz geçtiğimiz dönem yedinci sezonunu gerçekleştirdi. Peki neler yapıldı ve hangi eğitimler verildi yedinci sezonda, gelin birlikte bakalım.

“Bilgiyle özgürleşir, eğitimle bilgileniriz. Engelsiz Eğitime katılalım, özgürlüğe adım atalım” diyerek 2020-2021 Eğitim sezonunu bir tanıtım toplantısıyla başlattık. Toplantıda eğitimcilerimizi ve takipçilerimizi bir araya getirmeyi hedefledik. Eğitimcilerimiz planladıkları eğitimler hakkında bilgi verirken takipçilerimiz de merak ettikleri sorulara yanıt aradılar. Engelsiz eğitime dair yeni haberleri ve yapılan değişiklikleri yine bu tanıtım toplantımızda duyurduk takipçilerimize.

Neydi bu değişiklikler ve yenilikler derseniz, önceki yıllarda TeamTalk platformu üzerinden gerçekleştirdiğimiz eğitimlerimiz bu sezon Zoom adlı Online toplantı platformuna taşındı. Eğitimlerimiz önceki sezonlarda saat 20:00’da başlarken yeni sezonda saat 20:30’da başladı. Ayrıca önceki sezon oluşturduğumuz Engelsiz Eğitim WhatsApp Duyuru grubu daha da genişledi ve bu grup aracılığıyla Engelsiz Eğitimle ilgili duyuru ve haberlerden takipçilerimizi anlık olarak bilgilendirmeye devam ettik. Keyifli bir tanıtım toplantısının ardından 21 Aralık 2020 Pazartesi akşamı ilk eğitimimiz başladı.

Engelsiz Eğitimin yedinci sezonunda haftanın beş günü beş farklı eğitim yapıldı. Pazartesi akşamları Kerim Altınok’la Armoni ve Müzik Teorisi, salı akşamları Dilek BAŞAR AÇLAN, Elif ÜNVER ÇIRPAN, Gizem ALAKAYA, Nurşen Sunar KORKMAZ ve Sevgi MART GÖCEN moderatörlüğünde Mutfakta Erişilebilir Yöntemler, çarşamba akşamları Sarper Arıkan ile Android Erişilebilirliği, perşembe akşamları Can Deniz Balkaya ve Engin Yılmaz ile Online Toplantı Platformları ve cuma akşamları Ali Yıldırım ile İspanyolca eğitimi yapıldı.

Eğitimlerimiz bunlarla sınırlı kalmadı. Çeşitli zamanlarda sürpriz eğitimler gerçekleştirdik. Neydi bunlar derseniz; Engin Yılmaz’ın moderatörlüğünde alternatif mesajlaşma uygulamalarına göz atarak Signal, Dedi, Telegram, Turkcell Bip, Skype adlı uygulamaların erişilebilirliğini inceledik. Bu eğitimlerde Çağrı Artan, Uğur Gürbüz, Sarper Arıkan, Salih Kunduz, Merve Ayanoğlu ve Olcay Aşçı sunum yaptı ve Engelsiz Eğitimi zenginleştirdi. Bir diğer sürpriz eğitim ise Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Serra Ulusoy’un planladığı Erişilebilir Fotoğrafçılık ve bu eğitim hala devam ediyor. Engelsiz Eğitimin yedinci sezonunu nisan ayının ilk haftası tamamladık.

Tüm eğitimler anlık olarak

www.dunyayaseslen.com

web sitemize ve Engelsiz Eğitim Youtube kanalına yüklendi. Ayrıca her bir eğitime dair kayıtlara tek bir dosyadan ulaşılabiliyor. Tüm bunlara ve daha fazlasına

 2020-2021 Eğitim Sezonumuz

bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Engelsiz Eğitim ekibi sekizinci sezon hazırlıklarına çoktan başladı. Sekizinci sezona katkıda bulunmak, görüş ve önerilerinizi ve planladığınız eğitimi bizimle paylaşmak isterseniz dunyayaseslen@gmail.com

 adresi üzerinden Engelsiz Eğitim ekibine ulaşabilirsiniz. Sizden gelen her geri dönüş bizim için çok kıymetli.

 

Selen ÖZEL Bilgi Yarışması:

 

Bilgi yalnızca Eğitimle mi paylaşılır? Elbette ki hayır. Bizler gelenekselleştirdiğimiz yarışma kültürümüzü Selen ÖZEL arkadaşımızın ismiyle taçlandırdığımız bilgi yarışmamızı eksiksiz bir şekilde icra ediyoruz. 2020 yılının pandemi süreci hepimizi evlerimizde esir etmişse de, 2020 yılında ilk sanal denememizi yaptık. Bu süreç apayrı bir deneyim kattı ve yüz yüze organize ettiğimiz yarışmayı sanal ortama da taşıma tecrübesi kazandırdı. Malum, 2021 yılında da pandemi devam edince yine sanal ortamda yapılan uyarlamalarla başarılı ve bir o kadar da zevk ve heyecan duyduğumuz 2021 Selen ÖZEL Yarışmamızı da geride bıraktık. Bugüne kadar 14 Selen ÖZEL Yarışmasını geride bırakmanın mutluluğu yüzlerimizde apayrı bir tebessüm oluşturuyor. Temennimiz 15. Yarışmayı yüz yüze organize edebilmekten yana. Yarışmayla ilgili detaylara aşağıdaki linkten erişim sağlamanız mümkün…

14. Selen Özel Bilgi Yarışmamız Başarıyla Gerçekleşti!Kazanan Grubun Adı Farklı, İçindekiler Aynı!

 

 

 

EEEH DERGİ:

 

EEEH Dergi bu yılın şubat ayında yedinci yaşını doldurdu. Dergimiz, yazar kadrosunun yanı sıra konuk yazarların da katılımıyla içeriklerini çeşitlendirerek zenginleştiriyor.

BBC yapımı “Sakatlık Yeni Bir Tarih” belgeselinin ardından NFB eski başkanlarından Kenneth Jernigan’ın konuşmalarının da Türkçe çevirileri ilk olarak dergimiz sayfalarında yayınlandı. ABD’den körlükle ilgili yazılmış metinlerin çevirileri de yayınlanmaya devam ediyor.

Bundan böyle her ay Radyo Engelsiz Erişim’de de bir programımız olacak. O ay yayınlanan yazılar üzerinden seçtiğimiz bir konuyu yazarlarımız ve konuklarımızla birlikte derinlemesine konuşacağız.

Satırlarımızda ayrımcılığa uğratılan diğer yeti farklılıklarının öznelerinin sesleri de yer bulmaya başladı.

EEEH Dergi ekibi sağlamcılık karşıtı mücadelenin teorik zeminini tartışıp bir yandan da deneyim paylaşımlarını sürdürürken pratik bir eylem adımı da attı. “Körler Burada Görseli Açıkla” etiketiyle başlattığı kampanya ile özellikle sosyal medyada paylaşılan görsellere açıklama metni eklenmesi konusunda kesintisiz bir biçimde kamuoyu oluşturmaya devam ediyor.

Şüphesiz ki tüm bunlar okurların ve seslendirmeden çeviriye, paylaşımdan geri bildirimlere kadar her türden destekçinin paha biçilmez emeğiyle gerçekleşiyor.

Eşit, erişilebilir ve engelsiz bir hayatı birlikte kuracağımız umuduyla her ay buluşmaya devam edeceğiz.

 

Daha nice eklenmesi gerekenler elbette ki mevcut. Ancak bu bir bülten ve ilk bültenimiz olunca da yeterince uzun oldu. Bundan sonraki süreçlerde her üç ayda bir yayım yapılacağını dikkate alırsak sözümüz daha kısa ve öz olacaktır. Bir sonraki bültende görüşmek üzere Eşit, Erişilebilir ve Engelsiz bir Hayat sürdürmeniz temennisiyle.

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı