Sayımıza ulaşmak için 91. Sayı: Eylül 2021 bağlantısına tıklayın. 

Bakalım yeni sayımızda neler var?

Ay: Eylül, Yıl: 2021
Editörler: Burak Sarı
Yazım Denetimi:Gülcan Altun, Canan Çam Yücel.
Web Sorumlusu:Can Deniz Balkaya, Ramazan Derin
Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği

İletişim Bilgileri

 Web: eeeh.engelsizerisim.com
E-Posta: eeehdergi@engelsizerisim.com
Facebook: https://facebook.com/eeehdergi
Twitter: https://twitter.com/eeehdergi

Editörden

Eylül sayımızdan merhaba dostlar…

Yine elimizin ulaşabildiği her yerden farklı deneyimleri ve güzellikleri derledik. Bakalım bu ay heybemizde ne var.

11 Eylül günü Engelsiz Erişim Derneği 4. Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Bizler de yeni yönetimi tebrik ediyor ve yeni projelerin heyecanını yüreğimizde hissediyoruz. Engin Yılmaz’ın, “Hayaller yaklaşmakta olan gerçeklerin gölgeleridir” felsefesiyle yürüyenleri anlattığı genel kurul konuşmasını, tarihe not düşmek adına sayfalarımızda ölümsüzleştiriyoruz.

 2021 Genel Kurul Konuşması - Yazar:Engin Yılmaz

 “Son eylemlerimizin, körleri savunmadaki etkinliğimizi sınırlandırdığını düşünenlere! Sizi anlıyoruz. Körlerin kendi adlarına konuşmadığı ve birleşik bir hareketle kendimiz için hareket etmediği bir zamana asla geri dönmeyeceğiz. Ayrıca tüm kör insanları yeterince temsil etmediğimiz bir zamana da geri dönmeyeceğiz.” NFB Başkanı Mark A. Riccobono’nun 10 Temmuz 2021 tarihli konuşmasını, Ali Çolak çevirisiyle yayımlıyoruz.

Düşence, Devrim ve Irk: Örgütlenmiş Körler Hareketinde Gelişen Bir Duyarlılık - Yazar:Ali Çolak

“Haklı öfkemizi, ideale dair inadımız ve yaşama sevdamızla birleştirdik.” Öznelerin söz sahibi olduğu ve güzel işlere imza atacağı yepyeni bir oluşum; Özgür Eller Otizm İnisiyatifi. Ayrıntılı bilgi, Burak Sarı’nın Özgür Eller aktivistleriyle gerçekleştirdiği söyleşide.

Şimdi Özneler Konuşacak: Özgür Eller Otizm İnisiyatifi Aktivistleri İle Söyleşi - Yazar:Burak Sarı

Bir bebeğiniz oldu ve sırf siz körsünüz diye herkes çocuğunuzun kör olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Bu anlama çabasını sizin önünüzde, çocuğunuza ilkel muayene yöntemleri uygulayacak kadar ileri götürüyorlar. O kadar da olmaz mı? Sevgi Mart Göcen öyle demiyor.

Doktorculuk Oynayanlar - Yazar:Sevgi Mart Göcen

Böylesi davranışları eleştirdiğimizde, “Bilmiyorduk” diyorlar. Nurşen Korkmaz da “Bilmemek bahane mi?” gibi dünyanın en haklı sorularından birisiyle karşılık veriyor.

Bilmemek Bahane Mi? - Yazar:Nurşen Korkmaz

“Yardım adı altında her şey mübah mı? Bazı hassasiyetler, yeti farklılığı olanlar için geçerli değil mi?” diye soruyor Gülcan Altun.

Yardım Üzerine - Yazar:Gülcan Altun

Maskeleme nedir ve neden maskelemeye ihtiyaç duyulur? Alaz Ada anlatıyor.

Maskeleme Mecburiyeti - Yazar:Alaz Ada

İletişim çeşitliliği ve herkesin kendisini istediği şekilde ifade edebilme hakkını Ersin Sınay’ın kaleminden okuyoruz.

İletişim Hakkı - Yazar:Ersin Sınay

Kör bebeğimiz büyüyor, Canan Çam Yücel’in yazı dizisi yavaş yavaş sonlanıyor. Bakalım dizinin sondan bir önceki yazısında görme engelli bir bebek ebeveynlerine nasıl sesleniyor?

Görme Engelli Bir Bebek, Ebeveynlerine Sesleniyor-7 - Yazar:Canan Çam Yücel

“Hayalindeki üniversiteye ulaşmadan önce cevaplanması gereken ilk beş soru”. Konuk yazarımız Hale Uçuş soruyor, Zülal Tannur cevaplıyor.

Hayalindeki Üniversiteye Ulaşmadan Önce Cevaplanması Gereken İlk Beş Soru - Yazar:Zülal Tannur, Hale Uçuş

Sınav demişken, uluslararası sınavlarda bile erişilebilirlik yeterince gözetilmiyor. Varsın gözetilmesin. Can Deniz Balkaya gibi gençler direne direne kazanıyor erişilebilir sınav hakkını. Can Deniz bu güzel deneyimini yazıya dökmüş. Okumadan geçmeyelim.

Baştan Sona IELTS: Huzur İsyanda! - Yazar:Can Deniz Balkaya

Bu aylık da bizden bu kadar. Birazcık festival hazırlığımız var da. Gizem Alakaya sürprizi bozup hazırlıklar hakkında basına bilgi sızdırmış. İyi yapmış. Gizem’den paylaşması, sizden okuması. Ekim ayında festivalimizde ve festival özel sayımızda buluşmak üzere.

Festivalle Yeniden Nefesleniyoruz - Yazar:Gizem Alakaya

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı