EEEH Dergi logosunun yanında açık duran sarı ve turuncu renklerde bir dergi çizimi yer alıyor.Altına beyaz fon üzerinde “107.  sayısı ile yayında…” yazısınındaki her sayıya ait Braille yazısı ait olduğu sayıların üstüne yazılı.

Sayımıza ulaşmak için

107. Sayı, Ocak 2023

Bağlantısına tıklayın

Bakalım yeni sayımızda neler var?

Sayı: 107

Ocak 2023

Editör: Burak Sarı

Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Canan Çam Yücel

Web Sorumlusu: Kadir Ahıska, Ramazan Derin

Web Teknik Destek: Burak Sarı

Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği

İletişim Bilgileri:

Web: http://eeeh.engelsizerisim.com

E-posta: eeehdergi@engelsizerisim.com

Facebook: www.facebook.com/eeehdergi

Twitter: www.twitter.com/eeehdergi

Youtube: www.youtube.com/channel/UCYxPXyFBI1mOlsPKTcuFafw

Editörden

Ali Çolak bu sayıda çevirmenlik rozetini Canan Çam Yücel’e teslim etmiş. Kendisi kendi fikirlerini kaleme almaya karar vermiş ve siz de göreceksiniz pek de iyi etmiş. Yazısında ötekilerin, kendi öteki grupları içindeki diğer kimi ötekileri nasıl "normal dışı-anormal" saydıklarını irdeliyor.

Anormalin Anormali - Yazar: Ali Çolak

Bazen de kendi kendini hiç istemediği ve düşünmediği halde öteliyor insan. Bizi kendimize, karşımızdakine ve tüm topluma görünür ve dahası farkında kılan nedir? Yanıtı NFB yetkililerinden Brook Sexton tarafından yazılan yazıda Canan Çam Yücel'in çevirisiyle arıyoruz.

Pastayı Kesmek mi Yan Çizmek mi - Yazar: Canan Çam Yücel

“Ötekileştirme iliklerimize kadar işlemiş” diyoruz her satırda. Çıldırtıcı derecede sinir bozucu olanı da bizi en çok tanıdığını düşündüğümüz ailemizden gördüğümüz ötekileştirme. Nasıl mı? Ayrıntıları Sevgi Mart Göcen'in yazısında okuyabilirsiniz.

Kendi Alanında Yabancı Olmak - Yazar: Sevgi Mart Göcen

Geçtiğimiz Kasım ayında İBB tarafından “Yerelde Engelli Hakları Stratejisi” adlı bir çalıştay gerçekleştirilmiş. Düzenlenen bu çalıştayda erişilebilirlik ötelenirse ne olur? Şaka mı dediniz? Yoooo! Gayet ciddiyiz. O halde size Nurşen Korkmaz'ın merceğine takılanlara dikkatinizi vermenizi tavsiye ederiz.

Erişilebilirliği Ötelenmiş Engelli Hakları Çalıştayı - Yazar: Nurşen Korkmaz

Bizim Eylem Yurtsever'in kafasında neler neler varmış meğer. Bazen düşünüyorum da bizim şu “küçücük fıçıcık” diye adlandırdığım, gördüğümde sıkasım gelen Eylem, içindekilerle birlikte boy hesabına çekilse herhalde bir üç metre falan çıkar. Geçer bile belki. Bu sefer de kodlamaya takmış ama yazma ile kodlama arasında kalmış ve Allah'tan yazmayı seçmiş. Kodlamayı seçse ondan neler çıkardı merak da ettiniz değil mi? Detaylar kaçırmayacağınıza emin olduğumuz yazısında.

Maker Hareketi - Yazar: Eylem Yurtsever

Yazarın ifadesiyle uzun süredir hayatımızın içinde olan ve en temel kullanım şekliyle kişisel asistan uygulamalarında ve görüntü tanıma alanlarında karşımıza çıkan yapay zekaya dayalı bir projesini anlatıyor bu sayıda bize konuk yazarımız Sarper Arıkan.

Bilgiye Akıllı Erişim Platformu ile Bilgiye Organik Erişim - Yazar: Sarper Arıkan

Editörümüz Burak Sarı bu aralar kitaplardan yürüyor. Eeee! Bir kitap kurduna da bu yaraşır. Yakışıyor da. Bu kez Altıncı Koğuş'u ele almış. Yazarı Anton Çehov. Ortada bir Çehov eseri, değerlendiren Burak Sarı. Bu yazı kaçmaz. Benden de söylemesi.

Altıncı Koğuş - Yazar: Burak Sarı

Ne tatlıdır önyargıları henüz oturmamış küçük çocukların aklına gelen her şeyi fütursuzca sormaları. Ve ne gıcıktır yanlarındaki büyüklerin onları çekiştirirken susturmaya çalışmaları. Oysa çoğu kör sordukları soruları en doğru biçimde cevaplar hiç rahatsız olmadan. Bundan başka çocukluktan daha tam çıkmamış olan kimilerine önyargılarını oturtanlar arasında bizlerden birileri de yok mu sizce? Yanıtlar bu kez Dilek Başar Açlan'da.

Gözlerimi Kapattı - Yazar: Dilek Başar Açlan

Alıştık Gülcan Altun'un hastane hikayelerine. Yine bir hastane deneyimi okuyacağız kendisinden. Bu seferki biraz farklı ama. Görelim nasılmış?

He-Man Olasım Var - Yazar: Gülcan Altun

2023’ün ilk sayısında heybemizde bunlar var. Şubat sayısında buluşmak umuduyla.

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı