• Levent Açlan
  • Bilişim
  • 06 Nisan 2006 Perşembe
  • Toplam Okunma: 143

      Satranç kimileri için can sıkıcı bir durağanlık, kimileri içinse de aksiyonun görünmez estetiği. Elbette herkes bu sporun, yada oyunun hakkında farklı farklı düşünmekte özgür. Bizim bu yazıda amacımız ne bu farklı görüşleri olumlu yada olumsuz tenkit etmek, ne de satrancı bulunmaz bir hint kumaşı yapmak. Artık biz görme engelliler de satrancı, gelişen bilişim teknolojileri sayesinde gerek bilgisayarlar, gerekse de bugün neredeyse her alanda olmazsa olmazlarımızdan biri olan internette oynayabiliyoruz. İlk defa duyanlar için hadi canım sen de oradan dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette herkes böyle düşünüyordur diye bir iddiamız da yok zaten.

Peki bu nasıl mümkün oluyor? Aslında işin en temelinden kısaca bahsederek bu soruyu ve bu konuya ilişkin benzeri konulara da ışık tutabilmeyi umuyoruz. Bir kere bilgisayarda bir programa karşı yada internette canlı canlı bir satranç maçı yapabilmek için evvela satranç bilmek, yukarıda söylediğimiz gibi bir bilgisayara sahip olmak, ve çeşitli programlara sahip olmak gerekiyor. Bilmeyenlerinizin olabileceğini düşünerek ilkin bilgisayarı bir ekran okuyucu sayesinde duyarak kullanabildiğimizi belirtmeliyiz. İkinci olarak satranç oynayacağımız bir satranç programı gerekiyor. Ancak her satranç programı yukarıda genel adıyla andığımız ekran okuyucuların hepsiyle uyumlu olmayabiliyor. Biz burada akılların karışmaması için bu ekran okuyucular konusunu burada kapatıyor ve asıl konumuz olan bilgisayarda ve internette satranç nasıl oynayabilirize gelmek istiyoruz. Öncelikle jaws programınızın olması gerekli. İkinci olarak internetten i c c adlı bir siteden BlitzIn2 adlı bir dosyayı download etmeniz gerekiyor. Bunun için aşağıdaki satırı kopyalayıp internet adres çubuğuna yapıştırmanız ve entıra basmanız yeterli olacak.http://www.chessclub.com/bits/interface/BlitzIn252_installer.exe .Üçüncü olarak inen iki küçük programdan evvela BilItzin2 adlı programı kuruyorsunuz. Dördüncü olarak bilgisayarınızın c sürücüsünde BilitzIn2 adlı yeni bir kılasör açın. Beşinci olarak ilk kurduğunuz BilitzIn2 programının program files direktörünün altında bulunan internet chess clup klasörünün içinde bulunan BlitzIn2 kılasörünü açın ve içindekilerin tümünü seçmek kaydıyla kopyalayıp yukarıda bahsettiğimiz c: sürücüsünde açtığımız BilitzIn2 kılasörünün içine kopyaladığımız dosyaları yapıştırın. Altıncı olarak inen ikinci program olan Speak Install Chess Club Sintisizer adlı programcığı kurun. Bu işlemler bittikten sonra program kendiliğinden masa üstüne simgesini atacaktır.

           Gelelim bu programın nasıl ve ne şekilde kullanıldığına: burada da bir karışıklığa neden olmamak amacıyla sizlere adım adım anlatacağız. birinci olarak: masa üstünden BlitzIn2 speak move adlı dosyayı enterlıyoruz. İkinci olarak karşımıza gelen ekranda diyologta cancel yani iptal tuşuna bir kez basıyoruz. üçüncü olarak tab alanlarını dolaşarak guest connect ez guest batın seçeneğini bularak enterlıyoruz. dördüncü aşamada duyacağımız bir uyarı sesiyle önümüze bir kaç pencere açılacaktır. bunlardan internet chess clup penceresine alt tab yaparak ulaşacağız. beşinci olarak artık canlı canlı maç yapabiliriz ama hangi komutlarla? Burada adını anmadan geçemeyeceğimiz Uğur YUVARLAK adlı genç arkadaşımızın bu konudaki emeklerini ve çabalarını taktir etmek isteriz. Gelelim nasıl match teklif edilir konusuna: bu iki yoldan yapılmaktadır, birincisi alt menülerden game menüsünü bulmak ve burada seek game seçeneğini enterlamak ve ardından çıkan soruya ok diyerek bir rakibin gelmesini beklemek. bu yöntemi ilk kez kullananları hızlı bir tempo içermesi nedeniyle uyarıyoruz. zira buradaki matchlar iki dakika ve on saniye eklemeli olmakta. match teklifinin ikinci yöntemi ise yine chess clup penceresinde olmak kaydıyle seek yazıp boşluk bıraktıktan sonra oynamak istediğiniz zamanı dakika ve saniye cinsinden belirtmek. Şimdi bir örnek match teklifi yazıyoruz: seek 10 10 şayet ben herhangi biriyle değil örneğin arkadaşım Ahmet ile oynamak istiyorum derseniz, o zamanda şöyle yazmanız gerekiyor: match guestahmet seek 10 10 gelelim hamlelerinizi nasıl yapacağınıza: satrançta bilmeyenleri de düşünerek notasyondan bahsedelim: bilindiği üzre notasyon çeşitli harfler ve rakamların tahtanın üzerindeki herhangi bir karenin adresini bulmakta kullanılır. Örneğin nf3 yada nc6 bu notasyon türü ingilizce satranç taşlarının adlarının baş harfleriyle simgelenmektedir. Yukarıda verdiğimiz nf3 ve nc6 hamlelerinde n naytın (at) baş harfi, f gittiği karenin sütunu, 3 ise gittiği satırın adını ifade eder. Bu programın bir körcül yanı da size maç esnasında sürenizi de söylemesi. elbette tüm match boyunca saniyelerin nasıl geçtiğini dinlemek istemezseniz insert harfiyle birlikte kılavyenin ikinci sırasında bulunan s harfine basarak bu saniyelerin tek düze şarkısından kurtulmak da elinizde. Örneğin satrançta üç kez tahta üzerinde aynı konum oluşursa beraberlik hakkını kazanmış olursunuz. Bunun içinde drow yazıp enterlarsanız partiyi otomatik olarak berabere bitirisiniz. Elbette ki bu bir oyun. Kazanmak yada berabere kalmak gibi kaybetmek de mümkün. öyle ya bazen bir çatışmayı zamanında terketmek savaşın geneli açısından yararlı olabilir. anladığınız üzere terketmek için resign yazıp enterlarsanız, rakibinize yeni match teklif etmek için işte size fırsat.

            Peki oynadığınız rakibe yeniden nasıl match teklif edebilirsiniz? Bunun içinde alt menüden game' i bulup buradan rematch seçeneğini bulup enterlamanız gerekiyor. Yine oynadığınız match saklamaya değer diye düşünüyorsunuz. bir satranççı için oynadığı matchlar onun belleğidir. matchınızı kaydetmek için alt menüde game menüsünü tıklayıp buradan save bölü pgn seçeneğini entırlamak ve bir dosya adı yazarak enterlamak gerekiyor.

           Evet arkadaşlar buraya kadar sizlere i c c üzerinden nasıl match oynaya bileceğinizi aktarmaya çalıştık. Bu programın dışında da free chess adlı bir siteden de bahsedebiliriz: bu da i c c benzeri bir site, farkı ise burada hamlelerinizi i c c deki gibi duyamıyor ancak numara kilidi kapalıyken insert ile birlikte numerik pedin içinde yeralan 3 tuşuna basarak yapılan hamleyi öğrenebiliyorsunuz. Bu henüz bizler için de yeni bir site olduğu için bu siteyi ve programını bir sonraki yazımızda aktarmaya çalışacağız.

           Satranç yarım piyon için oynanırmış, artık sıra bizlerde biz elimize geçen bu fırsatları değerlendirdiğimiz taktirde toplumun ve kendimizin engellilik olgusuna karşı geliştirdiğimiz ön yargıları aşmamız yolunda yarım piyonluk da olsa bir avantajı elimize geçirmiş olacağız. Şunu da hatırlatalım: en zor maç kazanılmış gibi görünen partiyi kazanmaktır...

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı