Değerli dostlar, çeşitli zamanlarda gerek sosyal medyadan gerekse farklı diğer platformlardan Migros Sanal Market uygulamasının erişilebilir olmadığına ilişkin paylaşımları görüyoruz. Engelsiz Erişim Derneği olarak biz de farklı zamanlarda uygulamanın erişilebilir hale getirilmesine yönelik girişimlerde bulunduk ancak olumlu sonuç alamadık. Her başvurumuza gelecek güncellemede hataların giderileceği bilgisi verilmesine rağmen herhangi bir değişiklik olmadığını gözlemledik. Erişilebilir olmamasına rağmen çeşitli reklam ve tanıtımlarda Migros uygulamasının kör müşteriler tarafından sorunsuzca kullanıldığına dair asılsız tanıtımlara da rastladık. Bu duruma karşı uygulamanın kullanılabilir olması, güncellemelerde erişilebilir hale getirilmesi ve yapılan yanıltıcı reklamın  düzeltilmesi için Ticaret Bakanlığı Reklam Kuruluna başvuru yapmaya karar verdik.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 61’inci maddesi gereğince, ticari reklamların Reklam Kurulu'nca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır. Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamaz.

Bu doğrultuda bir şikâyet metni hazırladık ve Engelsiz Erişim Derneği adına başvurduk. Ayrıca dernek üyeleri olarak tek tek bireysel şikâyette de bulunduk. Siz de dilerseniz aşağıdaki yönergeyi takip ederek ilgili uygulamaya ilişkin bireysel şikâyetlerinizi oluşturabilirsiniz.

1-Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/gtb-reklam-ve-haksiz-ticari-uygulama-sikayeti Bağlantısına girelim ve giriş Yap seçeneğine tıklayalım. Karşımıza çeşitli giriş seçenekleri çıkacak. E-Devlet şifresiyle girişi seçelim. TC kimlik numaramızı ve şifremizi yazarak uygulamaya giriş yapalım.

2-Açılan sayfada uygulamanın adı, adresi ve hizmet açıklaması gibi bilgiler yer alıyor. Uygulamaya Git bağlantısına tıklayalım. Yeni açılan sayfada çeşitli uyarılar göreceğiz. Dikkatlice okuyalım. Sonrasında devam Et butonuna basalım. Reklam Kurulu Şikayet Sistemi sayfası karşımıza çıkacak. Bu sayfada reklam şikayeti ve şikayet durumu takibi yapabileceğimiz bölümler mevcut.

3-Aşağı doğru ilerlediğimizde kişisel bilgilerimizin istendiği bölümle karşılaşacağız. Telefon numaramızı, mail adresimizi, posta adresimizi yazalım. Bazı bilgiler otomatik olarak doldurulmuş olarak karşımıza gelecek. Bu bilgileri girdikten sonra şikâyete konu reklam hakkında bilgilerin doldurulacağı bölümle karşılaşacağız. Reklamı veren firma adına Migros Ticaret AŞ. isimli market zinciri yazalım. Sonraki soruda reklam konusu soruluyor. Buraya aşağıdaki metni kopyalayıp yapıştıralım.

Migros Ticaret AŞ. isimli market zinciri https://youtu.be/L-8FTV_tZLU adresindeki video paylaşım platformundaki reklamında; “akıllı telefon uygulamalarının erişilebilir olduğunu, artık Türkiye’deki bir milyon görme engellinin tek başına bu uygulamayı kullanarak market alışverişi yapabileceklerini, ürünler arasında özgürce dolaşabileceklerini ve ürün karşılaştırmalarını kimsenin yardımı olmaksızın yapabileceklerini” belirtmektedir. Bu reklam ışığında; www.migros.com.tr internet adresi ve akıllı telefon uygulamaları tarafımdan kullanılmak istendiğinde İnternet adresini hiçbir şekilde erişilebilir olmadığı ve ekran okuyucularla tam ve eksiksiz kullanılamadığı, akıllı telefon uygulamasında; ürünler arasında dolaşılamadığı, ürün karşılaştırmalarının yapılamadığı, teslimat saatinin seçilemediği, ödemenin sağlıklı yapılamadığı ve benzeri erişilebilirlik sorunlarının bulunduğu görülmektedir. Bu nedenle hem internet sitesinin hem de akıllı telefon uygulamalarının bir görme engelli tarafından tek başına kullanılamadığı anlaşılmakla ilgili reklamın gerçeğe aykırı ve tüketiciyi yanıltıcı reklam niteliğinde olduğundan kaldırılmasını ve adı geçen şirkete cezai işlen uygulanmasını saygılarımla talep ederim.

4-Bir sonraki aşamada reklamın tarihi ve saati soruları karşımıza gelecek. Bu alanı boş bırakabiliriz. Daha sonra reklamın hangi mecrada yayınlandığı soruluyor ve çeşitli seçenekler karşımıza çıkıyor. Bu seçeneklerden internet seçeneğini boşluk tuşuyla işaretleyelim. Sonra belge ekleme alanı ile karşılaşacağız. Bu alanı istersek boş bırakabiliriz. Bu bölüme yüklenecek dosyalar 2 MB boyutunda ve sadece PDF, PNG, JPG uzantılı dosyalar yüklenebiliyor. Bu bölümü de geçtikten sonra karşımıza bir taahhütname çıkıyor. Okuyup kabul ettikten sonra şikâyet et düğmesine basarak işlemi tamamlayalım.

5-İşlemleri tamamladıktan sonra aynı sayfa tekrar karşımıza çıkıyor ancak şikâyet et düğmesinin altında girdiğiniz bilgiler başarıyla kaydedildi uyarısı çıkıyor. Altında tamam düğmesi yer alıyor. Tamam düğmesine basıp çıkalım.

6-Şikayet bildirimimizin tamamlandığından emin olmak istiyorsak sayfanın yukarılarında yer alan şikayet durumu bölümüne tıklayarak kendi yaptığımız işlemi görebiliriz.

 

 

 

 

 

 

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı